Het team
algemene coördinator en promotor
prof. dr. Wim Voordeckers
Wim Voordeckers is gewoon hoogleraar in Entrepreneurial Finance en Family Firm Governance aan de Universiteit Hasselt. Hij is onderzoeksdirecteur binnen het onderzoekscentrum Research Center for Entrepreneurship & Family Firms (RCEF). Binnen het SBO project vervult hij de rol van algemene coördinator en is tevens promotor (binnen het werkpakket Governance) en copromotor (binnen het werkpakket Affect) van twee doctoraten.
Hij behaalde in 1999 een doctoraat in de TEW aan de Universiteit Hasselt waarin hij kapitaalstructuurbeslissingen in KMOs bestudeerde. Na zijn doctoraat werkte hij een tijdje in de banksector als aandelenanalist alvorens terug te keren naar de academische wereld. In zijn huidige onderzoek focust hij op diverse financiële aspecten van familiebedrijven (kapitaalstructuur, dividendbeleid), de werking van raden van bestuur en top management teams in familiebedrijven en de effectiviteit van familiale governance in relatie met strategische verandering.
Wim is coauteur van diverse praktijkboeken voor familiebedrijven omtrent topics zoals organisatieontwikkeling, radicale innovatie, corporate governance en de niet-familiale CEO en die tot stand kwamen in een samenwerking met VKW-Limburg via EFRO en ESF projecten. Samen met deze boeken werden ook screening tools ontwikkeld voor de familiale ondernemer.
Wim heeft 48 artikels in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd waaronder Journal of Banking & Finance, Journal of Management Studies, Small Business Economics, Family Business Review, Corporate Governance: an International Review, Journal of Small Business Management, International Journal of Management Reviews en Technovation. Hij is momenteel lid van de Review Board van Family Business Review, Entrepreneurship Theory & Practice en Corporate Governance an International Review. Hij was tevens 6 jaar associate editor van Family Business Review.
.
co-promotor
prof. dr. Ann Jorissen
Ann Jorissen is Professor Accountancy aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie aan de Universiteit Antwerpen. Ann Jorissen is co-promotor binnen het SBO project en begeleidt het werkpakket Cognition waar de focus ligt op de controle en informatie-systemen in een onderneming. Ann Jorissen behaalde een doctoraat in de TEW en haar onderzoek situeert zich in de domeinen management accounting en controle, deugdelijk bestuur en financiële analyse en rapportering. Via diverse kanalen zorgt Ann Jorissen voor het toepassen van academische inzichten in de praktijk. Zo is Ann Jorissen sinds 2017 lid van het Academisch Panel van EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) dat advies geeft i.v.m. financiële verslaggeving aan de EU. Daarnaast was ze van 2015 tot en met 2020 lid van de Advisory Council van de IFRS Foundation (International Financial Reporting Standards). Daarnaast is ze ook lid van de Hoge Raad voor de Economische Beroepen in België (2004-2013 en 2018 - ….). Tot slot was ze promotor-coördinator van het SBO project “Deugdelijk Bestuur in private ondernemingen (2009-2014). Ann Jorissen publiceerde haar onderzoek in o.a. Accounting, Organizations and Society; Entrepreneurship, Theory and Practice; Family Business Review; Journal of Family Business Strategy, Journal of Small Business Management; Corporate Governance: an international review; Accounting and Business Research; Journal of Accounting and Public Policy, European Accounting Review, …
​
​
​
​
​
​
​
​
​
co-promotor
em. prof. dr. Eddy Laveren
Eddy Laveren is emeritus professor Financieel Management en Ondernemerschap aan de Universiteit Antwerpen. Hij was tot 2019 academic director van het Competence Center for Family Business van de Antwerp Management School. Sinds 2012 is hij bestuurslid van de European Council for Small Business (ECSB). Binnen het SBO project is hij co-promotor van het onderzoek inzake resources en strategische veranderingen.
Hij behaalde een doctoraat in de TEW aan de Universiteit Antwerpen, waarin hij aandacht besteedde aan de interacties tussen investerings- en financieringsbeslissingen en de verwerking ervan in de investeringsanalyse. Zijn onderwijs en onderzoek kan worden gesitueerd in het domein van financieel management van KMO’s en familiebedrijven alsook inzake groeimanagement en bedrijfsoverdracht.
Hij was lid van het wetenschappelijk sturingscomité van het kenniscentrum voor financiering van KMO’s, waarvoor hij 5 praktijkonderzoeken uitvoerde bij KMO’s in België. Hij is promotor van meerdere projecten omtrent financiering van ondernemingen alsook bedrijfsoverdracht in KMO’s gefinancierd door o.a. NBB, Vlaamse Regering, Vlaio en UNIZO. Hij ontwikkelde in opdracht van Vlaio een online waarderingstool voor de waardering van KMO’s.
Hij is auteur of co-auteur van meer dan 150 nationale en internationale publicaties, waaronder 50 artikels, 15 boeken, 35 congresbijdragen en 47 rapporten. Hij is lid van de Review Board van Family Business Review en was associate editor van Journal of Small Business Management (2009-2019).
​
​
​
​
​
​
​
​
co-promotor
prof. dr. dr. Frank Lambrechts
Frank Lambrechts is hoogleraar Organizational Change & Learning binnen het Research Center for Entrepreneurship & Family Firms (RCEF) en vicedecaan van de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Binnen het SBO-project is hij is hij promotor en co-promotor van twee doctoraten, respectievelijk over “affect en change readiness” en “governance”.
Hij heeft een doctoraat in de Sociale Wetenschappen (Tilburg University, NL, 2007) en een doctoraat in de Bedrijfseconomie (Universiteit Hasselt/Jyväskylä University, FI, 2012). Binnen RCEF focust hij op veranderingsprocessen, samenwerkingsdynamieken, systemisch leren, en strength-based change (Appreciative Inquiry) in een diversiteit van organiseercontexten, met speciale aandacht voor familiebedrijven.
Hij heeft veranderings- en leerprocessen gefaciliteerd in diverse organisaties, MBA en executive programs. Frank is ook coauteur van praktijkboeken en scans voor familiebedrijven rond organisatieleren, radicale innovatie, corporate governance en de niet-familiale CEO in samenwerking met VKW-Limburg via EFRO en ESF-projecten.
Frank is Associate Editor van Journal of Family Business Strategy en is Guest Editor voor diverse internationale tijdschriften. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in Academy of Management Learning & Education, Journal of Business Ethics, Family Business Review, Technovation, Corporate Governance: An International Review, Journal of Applied Behavioral Science, Supply Chain Management: An International Journal, Journal of Family Business Strategy, British Medical Journal (BMJ) Quality & Safety, Journal of Management Inquiry.
co-promotor
prof. dr. Pieter Vandekerkhof
Pieter Vandekerkhof is Assistant Professor Ondernemerschap en Governance binnen het Research Center for Entrepreneurship & Family Firms (RCEF) aan de Universiteit Hasselt. Binnen het SBO project is hij co-promotor van twee doctoraten, met name het doctoraatsonderzoek rond governance alsook dat rond change readiness.
Pieter behaalde in 2015 zijn doctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. In zijn doctoraatsonderzoek lag de focus op diversiteit in managementteams binnen familiebedrijven en de impact hiervan op besluitvormingsprocessen. Zijn huidige onderzoeksfocus is tweeledig. Enerzijds governance dynamieken en strategische processen binnen familiebedrijven, anderzijds ondernemerschapsdynamieken in een bredere perspectief met een focus op start-ups en scale-ups.
Pieter draagt valorisatie van onderzoek hoog in het vaandel. Zo voerde hij onder andere al enkele studies uit in opdracht van de Vlaamse overheid, werkt hij nauw samen met werkgeversorganisaties in het kader van kennisoverdracht via opleidingen alsook ontwikkelen van praktijkgerichte tools, en schreef hij recent een boek rond soft skills in ondernemerschap. Tot slot werkt hij met zijn ondernemerschapscollega’s momenteel aan de ontwikkeling van een matchmakingplatform voor co-founders.
Pieter heeft verschillende internationale publicaties in wetenschappelijke tijdschriften zoals Family Business Review, Journal of Management Studies en Journal of Family Business Strategy.
​
​
​
​
co-promotor
prof. dr. Ine Paeleman
Ine Paeleman is Assistant Research Professor in Entrepreneurial Finance aan de Universiteit Antwerpen. Binnen het SBO project is zij co-promotor van twee doctoraten, met name het doctoraatsonderzoek rond resources alsook dat rond cognition.
Ze behaalde in 2015 een doctoraat in de TEW aan de Universiteit Gent en was postdoctoraal onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Ze was eveneens visiting scholar aan de Carlson School of Management (University of Minnesota) en heeft ook internships gedaan bij de Nationale Bank van België. Ine haar onderzoek ligt op de grens van ondernemerschap, management en financiering. Ze focust zich hoofdzakelijk op topics zoals entrepreneurial finance, slack resources en international entrepreneurship.
Ine heeft gedurende haar loopbaan voor verschillende projecten al samengewerkt met de NBB. Ze was ook ondervoorzitster van de alumnivereniging VOSEKO (UGent – FEB). Ze heeft events georganiseerd voor meer dan 300 personen (zowel academici als practicioners) waar onderzoeksresultaten werden gepresenteerd gevolgd door panel debatten met ondernemers, beleidsmakers en academici. Haar doctoraatswerk trok tevens de aandacht van VOKA, iMinds, NBB en andere banken.
Ine heeft gepubliceerd in tijdschriften zoals Journal of Management Studies, Journal of World Business, Journal of Technology Transfer, Small Business Economics, Academy of Management Best Paper Proceedings en Frontiers of Entrepreneurship Research. Ze is lid van de editorial board van Venture Capital: An International Journal of Entrepreneurial Finance.
​
onderzoeksmanager
dr. Anh Duong
Anh Duong is postdoctoraal onderzoeksmanager van het SBO-project. Zij ondersteunt de verschillende werkpakketten van het project door, onder andere, het faciliteren van de dataverwerking, het uitvoeren van data-analyses en de integratie van de onderzoeksresultaten in een overkoepelend raamwerk. Voor de valorisatie van de onderzoeksresultaten werkt ze nauw samen met dr. Laura Hoekx en dr. Katrien Jansen.
Anh behaalde in 2022 een doctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Haar onderzoek richt zich op organisatorische drijvende krachten achter (eco-)innovatieprestaties in familie- en niet-familiebedrijven. Voor haar doctoraat was Anh corporate banker bij Mitsubishi UFJ Financial Group en copywriter bij reclamebureau TBWA.
Haar onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Technovation en gepresenteerd op verschillende internationale conferenties en onderzoeksfora zoals DRUID en IFBRF. Anh is ook lid van het organisatiecomité van het European Family Business Research Centres Network.
​
​
​
​
​
​
​
​
valorisatiemanager en administratief verantwoordelijke
dr. Laura Hoekx
Laura Hoekx is parttime valorisatiemanager en administratief verantwoordelijke van het SBO project. Samen met dr. Katrien Jansen vertaalt zij de theoretische inzichten die ontstaan uit de verschillende werkpakketten naar praktijkgerichte kennis en tools. Daarnaast is ze actief als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Hasselt.
Laura behaalde in 2020 haar doctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. In haar doctoraatsthesis ontrafelde zij de impact van emoties in familiale topmanagementteams. In haar huidig onderzoek focust Laura op human resources in familiebedrijven, met een specifieke interesse in emoties, welzijn en engagement.
In het kader van een VLAIO innovatiemandaat ontwikkelde Laura recent de “Hoewist?” applicatie, een smartphone applicatie die het engagement van werknemers in familiebedrijven meet. Ook is zij geregeld betrokken bij familiebedrijf specifieke trajecten van werkgeversorganisaties, waar zij sessies rond emoties en communicatie in familiebedrijven geeft.
De academische papers van Laura, die reeds op diverse internationale congressen gepresenteerd werden, zijn gepubliceerd in verschillende management- en familiebedrijven-tijdschriften zoals Small Group Research en European Journal of Family Business.
communicatie- en valorisatiemanager
dr. Katrien Jansen
Katrien Jansen is communicatie- en valorisatiemanager van het SBO project. Zij zal samen met dr. Laura Hoekx de onderzoeksresultaten die voortvloeien uit het project, vertalen naar concrete informatie en tools die relevant zijn voor de praktijk. Hierbij staat ze in nauw contact met verschillende organisaties die deel uitmaken van de begeleidingscommissie van het project. Deze organisaties waken mee over de praktische relevantie van de aangeboden tools.
Katrien behaalde in 2017 haar master diploma Toegepaste Economische Wetenschappen, met specialisatie accountancy-revisoraat, aan de Universiteit van Antwerpen. In 2022 heeft ze haar doctoraat rond financieringsbeslissingen in familiebedrijven verdedigd aan de Universiteit van Hasselt. In haar onderzoek focust ze vooral op hoe financiële keuzes beïnvloed worden door familiale dynamieken en governance mechanismen.
Katriens interesse in familiebedrijven begon al tijdens haar studies waar ze een project uitvoerde bij een familiale KMO. De werking van het bedrijf sprak haar zo aan dat ze ook haar masterthesis over het bedrijf schreef. Tijdens haar academische carrière presenteerde ze haar werk al op verschillende congressen, onder andere in Monaco en Zwolle (Nederland). Haar paper over financieringsbeslissingen in familiebedrijven is gepubliceerd in Small Business Economics.
​
​
doctoraatsstudent
Niklas Engelhard
Niklas Engelhard is doctoraatsbursaal binnen het Research Center for Entrepreneurship & Family firms aan de Universiteit Hasselt. Binnen het SBO project staat hij in voor het onderzoeken van change readiness binnen familiebedrijven. Uiteindelijk zal hij ook helpen bij het vormgeven van het valorisatiestuk binnen dit project door de resultaten uit zijn studie te integreren in de ter beschikking gestelde informatie en tools die relevant zijn voor de praktijk.
Niklas behaalde in 2019 zijn master diploma Handelswetenschappen met specialisatie ondernemerschap & management aan de Universiteit Hasselt. In 2023 zal hij zijn doctoraat rond strategische veranderingsbereidheid binnen familiebedrijven verdedigen. Hierbij ligt de focus op de rol die emoties spelen bij het tot stand komen van veranderingsbereidheid op het individuele- en het team niveau.
Niklas’ interesse in familiebedrijven werd getriggerd tijdens zijn masterstudie aan de Universiteit van Hasselt waarbij hij de veelvoudigheid en complexiteit van familiebedrijven leerde kennen binnen het vak KMO Management en familiebedrijven. Zijn interesse om mensen te helpen werd vanaf dat moment gefocust op familiebedrijven waardoor de stap naar dit doctoraat eenduidig was. Hij is momenteel bezig met het uitwerken van zijn papers. Zijn onderzoek werd al gepresenteerd op internationale congressen zoals IFERA (Santander, Spanje).
doctoraatsstudent
Tristan De Blick
Tristan De Blick is doctoraatsbursaal binnen het departement Accountancy & Financiering aan de Universiteit Antwerpen. Tristan onderzoekt voor het SBO project welke rol financiering, of een gebrek daaraan, speelt op het vlak van strategische veranderingen.
Na in 2019 de master TEW (specialisatie financiering) te hebben behaald, zal Tristan in 2023 zijn doctoraat in de TEW verdedigen. Binnen de doctorale opleiding heeft Tristan zijn interesse van tijdens zijn studie TEW verder gezet en bijkomende opleidingen rond statistiek & bedrijfsfinanciering gevolgd.
Bij het uitwerken van wetenschappelijke studies, hecht Tristan belang aan de praktijkgerichte relevantie van de bevindingen - en dit voornamelijk met KMO’s en familiebedrijven in het achterhoofd. Het SBO project biedt een mooie opportuniteit om deze inzichten te valoriseren.
De papers van Tristan worden weldra ingestuurd naar academische tijdschriften, nadat deze eerder gepresenteerd werden op academische congressen zoals de EURAM conferentie van 2021.
​
​
​
​
​
​
doctoraatsstudent
Sahar Salehi
Sahar Salehi is doctoraatsbursaal binnen het departement Accountancy and Financing van de Universiteit Antwerpen. Binnen het SBO project focust ze voornamelijk op de accounting aspecten van strategische veranderingen binnen bedrijven. Haar vierjarig doctoraatsproject eindigt in 2023.
Na het behalen van haar bachelordiploma in accounting, behaalde Sahar haar eerste masterdiploma International Business aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarna behaalde ze in 2019 nog een masterdiploma Statistiek aan de KU Leuven. Tijdens haar doctoraat verdiept ze zich in verschillende onderwerpen waaronder controlesystemen in management, kennismanagement en strategisch veranderingsmanagement.
In het kader van het SBO project onderzoekt Sahar welke soort controlesystemen ervoor kunnen zorgen dat bedrijven weerbaar zijn tegen veranderingen en of er in dit aspect enig verschil is tussen familie- en niet-familiebedrijven. Haar werk zal bedrijven helpen om hun controlesystemen te ontwerpen en deze op zodanige manier toe te passen dat het bedrijf kan overleven en zelfs floreren in turbulente omgevingen waar veranderingen alomtegenwoordig zijn.
Het academische onderzoek van Sahar werd reeds voorgesteld op verschillende internationale congressen, zoals op de Annual Conference for Management Accounting Research.